کاپ ۲۹، اجلاس زیست محیطی یا تله ای اقتصادی؟

کاپ ۲۹، اجلاس زیست محیطی یا تله ای اقتصادی؟

وبی کارت: کنفرانس های تغییرات آب وهوایی (COP) مانند COP29 باکو، رویدادهای چندبعدی هستند که نه فقط مسائل زیست محیطی، بلکه منافع اقتصادی و سیاسی کشورهای مختلف را نیز تحت تأثیر قرار می دهند.



به گزارش وبی کارت به نقل از مهر کنفرانس های تغییرات آب وهوایی (COP) مانند COP29 باکو، رویدادهای چندبعدی هستند که نه فقط مسائل زیست محیطی، بلکه منافع اقتصادی و سیاسی کشورهای مختلف را نیز تحت تأثیر قرار می دهند.
باید به این مسئله توجه کرد که اجلاس های مرتبط به صیانت از محیط زیست مانند اجلاس هفته آتی باکو، فقط بدنبال کاهش لطمه های زیست محیطی نیست. این کنفرانس، مانند کنفرانس های قبلی، تلاش می کند تا توافقاتی را برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و مقابله با تغییرات آب وهوایی حاصل کند. بااین حال، این توافقات بطور مستقیم بر منافع کشورهای تولیدکننده نفت و گاز مانند ایران تأثیرگذار خواهد بود.
برخی کارشناسان باور دارند که سیاست های اعمال شده برای کاهش تولید و نفت و گاز لزوماً به ضرر اقتصاد کشورهای منطقه غرب آسیا نبوده و می تواند نتایج مثبت به همراه داشته باشد.
به عنوان مثال، مسئله گذار انرژی فرصت های جدیدی را برای کشورهای تولیدکننده نفت و گاز بوجود می آورد. این کشورها می توانند در حوزه های تولید انرژی های تجدید پذیر، فناوری های کربن زدایی و اقتصاد هیدروژن سرمایه گذاری کنند. البته دراین خصوص نیاز به سرمایه گذاری کشورهای توسعه یافته وجود دارد و تهدید اصلی برای کشورهای مستقل مانند ایران در همین بخش آشکار می شود.
باید به این مسئله اشاره نمود که تحریم ها توان ایران را برای شرکت فعال و مؤثر در مذاکرات بین المللی می کاهد. این امر موجب می شود ایران در مقابل تصمیماتی که به ضرر منافع ملی آنست، قدرت چانه زنی کمتری داشته باشد. از جانب دیگر، ایران برای تطابق با استانداردهای بین المللی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، نیازمند سرمایه گذاری های کلان است. تحریم ها دسترسی ایران به فناوری ها و منابع مالی موردنیاز را محدود کرده و هزینه های این تطابق را به شدت بالا می برد.

ایران نباید در تله اقتصادی شعارهای محیط زیستی گرفتار شود

از همین رو، حسین احمدزاده شهرودی، کارشناس حوزه اقتصاد مقاومتی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این که اجلاس کاپ ۲۹ باکو، در ظاهر موضوع تغییرات اقلیمی را بررسی می کند؛ اظهار داشت: اما در حقیقت عرصه ی رقابت های اقتصادی و سیاسی در سطح بین المللی است. در این بین، حضور فعال و هوشمندانه ایران، برای تامین منافع ملی و خنثی سازی توطئه های احتمالی، ضرورت دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که چه کسی می تواند بهترین نماینده ایران در این اجلاس باشد؟ اظهار داشت: با عنایت به ماهیت اقتصادی - سیاسی کاپ ۲۹، گویی رییس سازمان انرژی اتمی، گزینه ای مناسب برای رهبری هیات ایرانی است.
این کارشناس اقتصادی افزود: این اجلاس، نه فقط درباره ی محیط زیست، بلکه در مورد فناوری های نوین انرژی، سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدید پذیر و مبادلات اقتصادی در عرصه انرژی است. رییس سازمان انرژی اتمی، باتجربه و دانش فنی خود، می تواند در مذاکرات مربوط به این حوزه ها نقش مؤثری ایفا کرده و فرصت های سودمندی را برای کشور فراهم آورد.
شهرودی اضافه کرد: درعین حال، با عنایت به حضور رژیم صهیونیستی و نفوذ آمریکا در این اجلاس، امکان سوءاستفاده از مباحث محیط زیستی برای اعمال فشار سیاسی بر ایران وجود دارد. رییس سازمان انرژی اتمی، به علت آشنایی با موضوعات هسته ای و مذاکرات بین المللی، می تواند بطور مؤثر در مقابل این فشارها مقاومت کرده و از منافع ملی دفاع کند.
وی در آخر تصریح کرد: حضور شخص رییس جمهور در این اجلاس، با عنایت به زمینه های مختلف سوءاستفاده و توطئه چینی موجود، به مصلحت نیست. در عوض، اعزام یک هیات متخصص به رهبری رییس سازمان انرژی اتمی، می تواند ضمن حضور فعال و مؤثر ایران در کاپ ۲۹، منافع ملی را نیز تامین کند. این انتخاب نشان دهنده ی رویکرد هوشمندانه و عملگرایانه ایران در قبال این اجلاس بین المللی خواهد بود.

تأثیر تحریم ها و فشارهای سیاسی بر تصمیمات کاپ و اقتصاد ایران

همان طور که گفته شد، متأسفانه تحریم های ظالمانه قدرت های غربی، اقتصاد ایران را تحت فشار قرار داده و اولویت های دولت ها را به سوی مسائل کوتاه مدت مانند تامین کالاهای اساسی معطوف می کند. در چنین شرایطی، مقابله با تغییرات اقلیمی ممکنست به عنوان یک اولویت فرعی تلقی شود.
تصمیمات کاپ مبنی برگزار از سوخت های فسیلی به انرژی های پاک، می تواند بر اقتصاد نفتی ایران تأثیرگذار باشد. کاهش تقاضا برای نفت و گاز می تواند درآمدهای ارزی ایران را کاهش داده و بر بودجه دولت تأثیر بگذارد.
همچنین، برای تطابق با استانداردهای جدید، ایران نیازمند توسعه تکنولوژی های جدید در عرصه انرژی های پاک است. تحریم ها دسترسی ایران به این فناوری ها را محدود کرده و توسعه این بخش را با چالش مواجه می کند. از جانب دیگر، سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی های پاک می تواند به ایران کمک نماید تا به اهداف خود در حوزه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برسد. تحریم ها مانع اصلی جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران هستند.

0.0 / 5
177
1403/08/19
11:05:17
تگهای خبر: استاندارد , تكنولوژی , رایانه , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
weby Card

webycard.ir - حق کپی رایت سایت وبی كارت محفوظ است

وبی كارت

معرفی کسب و کار شما در اینترنت