گزارش مهر از چگونگی تحقق سهم ۲۵ درصدی تعاونی ها؛
از پاسخ سربالا وزیر تا سهم بالا خدمات در تعاونی ها
وبی کارت: موضوع سهم 25درصدی تعاونی ها در اقتصاد از برنامه پنجم توسعه و حتی قبل از آن مطرح بوده است. برنامه هفتم توسعه به زودی وارد فاز اجرا می شود اما همچنان این عدد از طرف دولتمردان درحال تکرار است.
به گزارش وبی کارت به نقل از مهر، موضوع سهم ۲۵ درصدی تعاونی ها در اقتصاد از برنامه پنجم توسعه و حتی قبل از آن مطرح بوده است. برنامه ششم هم به انتها رسید و برنامه هفتم به زودی وارد فاز اجرا می شود اما همچنان این عدد از طرف دولتمردان درحال تکرار است در صورتیکه سهم تعاونی ها امسال به عدد ۶ درصد رسید. به نظر می آید این عدد، رقم رویایی و آرمانی است که با واقعیت فاصله بسیاری دارد. چرا سیاست ها در اجرا به هدف دست نمی یابند؟ چالش های پیش رو تحقق سهم ۲۵ درصدی بخش تعاونی ها در اقتصاد چیست؟
بعد از پایان دولت سیزدهم صحبت کنیم
سید صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به این پرسش که چرا مدت ها است موضوع سهم ۲۵ درصدی تعاونی ها در اقتصاد مطرح اما محقق نشده است به مهر اظهار داشت: بله متأسفانه سال ها است که تلاش می شود سهم تعاونی ها در اقتصاد به ۲۵ درصد برسد اما تا امروز محقق نشده است. قسمتی از چرایی این مساله ریشه فرهنگی دارد که ما باید تعاون با یکدیگر را افزایش دهیم.
وی اضافه کرد: فرهنگ و مقوله تعاون باید به احسن وجه ترویج و مشکلاتی که وجود دارد ترمیم شود.
وی افزود: مشکل دیگر منابع مالی است که باید به میزان نیاز تامین شود تا به آن نگاه وسیعی که در عرصه اقتصاد تعاونی وجود دارد، نائل شویم.
وزیر تعاون در پاسخ به این پرسش که این مساله همیشه مطرح بوده چرا تا به امروز همچنان تکرار عدد می شود، اظهار داشت: ما درحال تلاش هستیم اگر محقق نشد پس از دوره درباره ی آن صحبت می نماییم.
مرتضوی در پاسخ به پرسشی دیگر در خصوص این که پیش بینی می شود در دوره فعلی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چقدر از این عدد محقق شود، اظهار داشت: نمی توان پیش بینی نمود. تلاش می نماییم تا بتوانیم عدد فعلی را افزایش دهیم.
آب رفت حیات تعاونی ها
در ادامه رضا وفایی یگانه، معاون اقتصادی و کسب وکار اتاق تعاون ایران درباره ی چگونگی تحقق سهم ۲۵ درصدی تعاونی ها در اقتصاد به مهر اظهار داشت: هم اکنون بیش از ۲۰۰ هزار تعاونی در کشور ثبت شده که از این تعداد بیش از ۱۰۰ هزار تعاونی فعال است. دلیل این تفاوت در اعداد این است که برخی تعاونی ها پروژه محور بوده و در مقطعی تشکیل و بعد از پایان پروژه فعالیت این شرکت های تعاونی نیز تمام می شود. بدین سبب اگر اختلافی وجود دارد قسمتی از آن به این مساله بر می گردد.
وی اضافه کرد: بعد از سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و تاکید شدن بر فعالیت بخش تعاون در اقتصاد که در برنامه پنجم توسعه عنوان شد موضوع مورد پیگیری قرار گرفت؛ اما در یک دهه گذشته شرکت های تعاونی مغفول ماندند و به فراموشی سپرده شدند به صورتی که در سال ۱۳۹۱ بیش از ۱۳ هزار تعاونی در کشور تشکیل شد که این عدد سال به سال کوچک تر شده و در نهایت در سال ۱۳۹۹ کمتر از ۳ هزار شرکت تعاونی در کشور شکل گرفت.
وی اشاره کرد: در دولت سیزدهم باردیگر باور به تعاونی و فعالیت شرکت های تعاونی برجسته و مورد توجه قرار گرفت.
الزامات ایجاد شرکت های تعاونی
وفایی یگانه در پاسخ به این پرسش که تشکیل تعاونی ها برمبنای چه رویکرد و الزامی است، اظهار داشت: هم اکنون سهم بخش تعاون در اقتصاد حدود ۶ درصد است. هدف گذاری آن از قانون پنجم توسعه (۱۳۹۰-۱۳۹۴) انجام شده است.
معاون اقتصادی و کسب وکار اتاق تعاون ایران افزود: فرصت های زیادی برای تشکیل تعاونی ها در قالب های مختلف وجود دارد البته لزوماً تعداد تعاونی ها مطرح نیست و بازدهی و کیفیت فعالیت ها اهمیت بیشتری دارد. خاصیت تعاونی برمبنای آن چه در قانون آمده، شرکت های تعاونی تشکیل می شوند تا به اعضا خدمات با کمترین هزینه عرضه نماید. بر این اساس تعداد این شرکت های تعاونی در کنار بازدهی آنها مهم می باشد.
مزیت تعاونی ها چیست؟
این مقام دولتی درباره ی مزیت های شرکت های تعاونی اظهار داشت: یکی از برنامه های دولت سیزدهم ساخت یک میلیون مسکن در سال است. شرکت تعاونی مسکن می تواند در این خصوص کمک کننده به دولت باشند.
وی اظهار داشت: خیلی از نهادها و سازمان ها بدنبال تامین مسکن کارکنان خود هستند به جرأت می توان گفت برمبنای تجربیات موفق جهانی اگر کارکنان یک مجموعه در کنار هم قرار گیرند گام به گام جلو رفته و می توانند به هدف که تامین مسکن می باشد دست پیدا کنند؛ یا هر مشکل دیگری که وجود دارد با کنار هم قرار گرفتن کارکنان به عنوان اعضای یک شرکت تعاونی آسان تر می توانند چالش ها را حل و فصل کنند. همچنین، مهم ترین دستاوردهای دانشجویان تخصص آنها است. این قشر می توانند در قالب شرکت تعاونی کسب وکار تجاری راه اندازی کنند.
خدمات و بیشترین سهم در تعاون
وفایی یگانه درباره ی آمار شرکت های تعاونی فعال در عرصه های مختلف اظهار داشت: هم اکنون حدودا ۲۶ درصد از شرکت های تعاونی در کشور در عرصه خدمات فعالیت دارند. حدود ۲۵ درصد در بخش کشاورزی، ۲۱ درصد در صنعت و معدن، ۹ درصد در عرصه تامین و توزیع و برخی هم در بخش های حمل و نقل، مسکن و… فعال می باشند.
گردش مالی شرکت های تامین و توزیع
معاون اقتصادی و کسب وکار اتاق تعاون ایران درباره ی نقش کمرنگ تعاونی های بخش تامین و توزیع در میان شرکت های تعاونی، اظهار داشت: در عرصه تامین و توزیع شاید آمار پایین باشد اما ترنور مالی این سهم را متفاوت کرده و گردش مالی آن بالا است. به عنوان مثال ۱۰۰ تولیدکننده گردهم، یک شرکت تعاونی در عرصه خدمات می سازند که حوزه توزیع را پشتیبانی می کنند. بدین سبب اگر منابع مالی هم لحاظ شود این سهم ها در شرکت های تعاونی متفاوت می شود.
وی درباره ی شرکت های تعاونی در عرصه صادرات هم اظهار داشت: هم اکنون شرکت مدیریت صادرات در بخش تعاون فعالیت دارد که فلسفه ایجاد آن در قانون ایجاد بستر صادرات کالاها برای اعضا با پایین ترین هزینه است. محصولات به شکل امانی دریافت می شود یا خریداری و صادر می شوند. چندین تولیدکننده این شرکت تعاونی را ایجاد کرده اند تا محصولات را به بازار مصرف برسانند.
وفایی یگانه با اشاره به اینکه شرکت های تعاونی عضو محور هستند، اظهار داشت: در شرکت های تعاونی هر فرد یک رأی دارد اما در شرکت های سهمی هر عضو برمبنای آورده ای که دارد حق رأی داشته و سخن می گوید.
ایجاد دفتر تجاری ایران در مسکو
معاون اقتصادی و کسب وکار اتاق تعاون ایران در ادامه سخنان خود اظهار داشت: در کنار این شرکت ها، اتاق تعاون ایران هم اقداماتی برای تسهیل صادرات داشته که یکی از آنها ایجاد دفتر تجاری ایران در مسکو است. این دفتر سال قبل در روسیه افتتاح شد و تعاون گران می توانند از این بستر بهترین بهره برداری هم برای صادرات کالاهای خود و هم واردات تجهیزات و تکنولوژی های مورد نیاز را داشته باشند. علاوه بر این اتاق تعاون اعلام آمادگی کرده تا در سایر کشورها همچون کشورهای حاشیه خلیج فارس هم دفتر تجاری راه اندازی کند.
وی اشاره کرد: رایزن اقتصادی، فرد محور است اما دفاتر تجاری ساختار محور و در نتیجه عملکرد بهتری می توانند داشته باشند.
تسهیل ورود ایران به بازار جهانی
وفایی یگانه در ادامه ضمن اشاره به عضویت اتاق تعاون ایران در اتحادیه جهانی تعاون، اظهار داشت: سال قبل اتاق به عنوان نماینده ایران به عضویت اتحادیه جهانی تعاون (ICA) در آمده که ۱۳۰ کشور عضو این اتحادیه هستند. عضویت ایران سبب شده تا دسترسی کشور به بازار جهانی تسهیل شود.
وی با بیان این که به زودی رییس هیأت مدیره اتحادیه جهانی تعاون به ایران سفر خواهد کرد، افزود: تاکید بر فعالیت تعاونی ها به دور از فضای سیاسی است و بدین سان در مقاطعی که کشور گرفتار تحریم می شود می توانیم ارتباطات مستمر خودرا با بازار جهانی حفظ نماییم.
معاون اقتصادی و کسب وکار اتاق تعاون ایران در آخر با اشاره به اینکه دولت برای بهبود مدیریت سهام عدالت آنرا به شرکت تعاونی واگذار کرده است، اظهار داشت: اگر شرکت تعاونی سهام عدالت را به مجموع شرکت های تعاونی کشور اضافه نماییم هم اکنون ۵۵ میلیون نفر از جمعیت ایران عضو تعاونی ها هستند.
دستورکار احیا ۸۸۸ تعاونی روستایی
امروز ۷۰ درصد امنیت غذایی کشور از طرف روستاییان تامین می شود. شرکت های تعاونی روستایی می توانند قسمتی از سهم ۲۵ درصدی اقتصاد را تامین کنند. سید امیرحسین مدنی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم و عشایر ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش مهر که آیا معاون توسعه روستایی در عرصه فعال شدن شرکت های تعاونی روستایی برنامه ای دارد، اظهار داشت: تفاهم نامه ای بین معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به امضا رسیده که ۸۸۸ تعاونی تعطیل و نیمه تعطیل را احیا نماییم. این امر درحال پیگیری است.
وی اضافه کرد: موضوع شرکت های تعاونی روستایی هم چون متولی به نام سازمان تعاون روستایی دارد بنا داریم هم افزایی شکل گیرد. بدین جهت از شرکت های تعاونی روستایی جهت شرکت در نمایشگاه «روستاآباد» دعوت شد و در غرفه های گوناگون به ارائه محصولات می پردازند.
وی افزود: با عنایت به اهمیت تعاونی ها و تأکیدی که مقامات کشوری بر فعالیت شرکت های تعاونی ها دارند امیدواریم روستاییان را بیشتر و جدی تر به این سو هدایت نماییم.
مدنی در پاسخ به این پرسش که شرکت های تعاونی روستایی بیشتر در کدام حوزه فعالیت دارند، اظهار داشت: هم اکنون شرکت های تعاونی فعال در شبکه توزیع برای کاهش واسطه ها و رسیدن محصول با قیمت مناسب به دست مصرف کننده اهمیت ویژه دارد؛ بدین جهت هر چه بتوانیم بازار را با تجمیع شرکت های تعاونی رونق دهیم فعالیت ها اقتصادی تر خواهد شد.
این مقام مسؤول اشاره کرد: تجمیع آنها به جهت اینکه بازارهای بهتری داشته باشند این رویه بیشتر به اقتصاد روستا کمک می نماید. امیدواریم تا آخر سال بتوانیم عدد مناسبی در عرصه احیا شرکت های تعاونی ارائه دهیم.
عدم همکاری معاونت تعاون
خبرنگار مهر موضوع چگونگی تحقق عدد ۲۵ درصدی سهم تعاونی ها در اقتصاد را از معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیگیری کرد؛ اما با وجود پیگیری های یک ماهه همکاری لازم انجام نشد.
منبع: webycard.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب