دلیلهای ناكارآمدی موتورهای جست وجوی بومی در زمان قطع اینترنت

دلیلهای ناكارآمدی موتورهای جست وجوی بومی در زمان قطع اینترنت

وبی كارت: طبق نظر كارشناسان فناوری اطلاعات، بنظر می رسد آنچه تابحال در چارچوب ساخت موتور جست وجوی بومی در ایران اتفاق افتاده، فقط پوسته ای برای گوگل بوده است و بنا بر این هنگام قطع ارتباط اینترنت، این موتورها قادر به جست وجو نبودند.


به گزارش وبی كارت به نقل از ایسنا، یكی از خدماتی كه در زیرمجموعه شبكه ملی اطلاعات ارائه می شود، موتور جست وجوی بومی است و در ایران هم كارهایی برای این كار انجام شده است؛ اما بااینكه تا قبل از این مطرح شده بود كه موتورهای جست وجوی بومی فاصله معناداری با گوگل دارند، اما با قطع شدن اینترنت در ایام گذشته و عدم دسترسی به گوگل، مشخص شد كه همین موتورهای جست وجو هم تنها در چارچوب پوسته ای برای گوگل فعالیت می كردند و در غیاب اینترنت، كاری از دستشان برنمی آید.
در این راستا، آرش محمدی - كارشناس فناوری اطلاعات - در گفت و گو با ایسنا با اشاره به فعالیت موتورهای جست وجوی بومی در زمان قطعی اینترنت بیان كرد: اتفاقات این روزها نشان میدهد ما موتور جست وجوی ملی نداشتیم و این موتورها از API گوگل استفاده می كردند، برای اینكه با قطع شدن اینترنت و از دسترس خارج شدن گوگل، نتایج عجیبی نشان می دادند، یا شاهد نتایجی مانند صفحه های ویكی پدیا بودیم كه در دسترس نبود و یا نتایجی كه كاملا بی ربط بودند.
وی در پاسخ به این كه آیا امكان كمتر كردن لطمه های وارده در شرایط قطعی اینترنت وجود دارد، اظهار داشت: در دنیای فنی، نشد نداریم، اما باید هزینه و فایده فعالیت ها مشخص شود و دیگر این كه سوژه مانند اختراع باردیگر چرخ است. چند كشور در دنیا بودند كه نیاز داشتند گوگل را باردیگر بسازند؟ و این كه آیا ما ظرفیت فنی، علمی و مالی لازم برای این كه بخواهیم چیزی در قامت گوگل بسازیم را داریم یا نداریم؟
این كارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به وجود موتورهای جست وجو در كشورهای دیگر بیان كرد: برای مثال یاندكس در روسیه، یك اكوسیستم كامل را به وجود آورده با یك مدیریت پروژه قوی و واقعی و نیامده كه همان گوگل را در یك پوسته عرضه نماید. یاندكس یك اكوسیستم كامل با یك راهبری واحد است كه شامل نقشه، جهت یابی، ترابری، تاكسی اینترنتی و موتور جست وجو می شود. البته این كار هم چندین سال طول كشیده است.
محمدی اشاره كرد: با این وجود، حتی همان یاندكس هم ادعا نمی كند كه به یك موتور جست وجوی كامل در مقایسه با گوگل رسیده است. این در حالیست كه آنچه تابحال در ایران اتفاق افتاده، فقط پوسته ای برای گوگل بوده است كه هنگام قطع ارتباط با گوگل، قادر به جست وجو نبودند؛ مانند نمونه های داخلی تلگرام از هاتگرام و طلاگرام كه پوسته های تلگرام بودند؛ به این ابزارها نمی توان عبارت ملی اطلاق كرد.
وی با بیان این كه ساخت ابزارهایی مانند موتور جست وجو یك شبه این اتفاقات نمی افتد، اضافه كرد: همان یاندكس هم سال های سال كار كرده و بعد در فازهای مختلف به این مرحله رسیده است، از همه مهم تر این كه بعنوان یك اكوسیستم به آن نگاه می شود. اپ یاندكس را كه نصب كنید برای تاكسی به نقشه، جهت یابی و جست وجو هم لینك می شود، اما ما در ایران هر كدام را یك جزیره مستقل می بینیم و اكوسیستمی دور آن نیست كه این ها را با هم لینك و یك چرخه ایجاد كند.
محمدی با بیان این كه اگر مقرر است موتور جست وجو ایجاد نماییم، بازار این موتور جست وجو نباید فقط ایران باشد، اضافه كرد: در گام اول باید حداقل كشورهای فارسی زبان هم باشند و از آنجایی كه زبان فارسی از نظر حروف به عربی نزدیك است، بازار دوم آن می تواند حتی عرب زبان ها باشد. ما باید علاوه بر ماركت خومان، حداقل برای كشورهای فارسی زبان و عربی زبان منطقه هم چاره ببینیم و آنها را به خود وابسته نماییم اما ایجاد چنین اختلالاتی، اعتماد آنها و ایمنی كسب وكار را به خطر می اندازد. بسیاری از كسب وكارهای ما بازارشان فقط ایران نیست و ارزآور هستند و چنین قطعی هایی موجب می شود اعتماد این كارفرماها و مشتریان این سرویس ها هم به خطر بیفتد.
این كارشناس فناوری اطلاعات با بیان این كه استفاده از سرویس های محدود داخلی در مقابل زیانی كه به كسب وكارها وارد شده، قابل قیاس نیست، اظهار داشت: زیانی كه به استارت آپ ها و شركت های فعال در حوزه آنلاین وارد شده، اساسا بمراتب بیش تر است. ما وقتی در عرصه تولید علم و صادرات آن صحبت می نماییم، وقتی درباره كوشش برای این حرف می زنیم كه امنیت خودمان را به كشورهای دیگر گره بزنیم كه در كسب وكار و تجارت به ما نیازمند باشند، چنین اقداماتی كه اینترنت را مختل می كند، در كسب وكارها ریسك عجیب و ماندگاری به وجود می آورد.
محمدی افزود: موضوعی كه باید به آن دقت نماییم این است كه امنیت ملی به هر چیزی اولویت دارد و متولی سیاست گذاری و تصمیم گیری برای این مساله هم شورای امنیت كشور است و این كه آنها تصمیم می گیرند اینترنت را قطع كنند، سوژه بحث ما نیست. اما این ها همه مسكن های مقطعی هستند و خیلی وقت ها ضربه ای كه این اتفاقات بطور ماندگار ایجاد می كند، غیرقابل محاسبه است.




منبع:

5.0 / 5
4859
1398/09/15
13:34:52
تگهای خبر: آنلاین , اینترنت , تلگرام , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
weby Card

webycard.ir - حق کپی رایت سایت وبی كارت محفوظ است

وبی كارت

معرفی کسب و کار شما در اینترنت