واكنش رگولاتوری به شركت های خدمات اینترنت
افزایش قیمت اینترنت دلیل می خواهد
به گزارش وبی كارت در حالیكه شركت های عرضه دهنده خدمات اینترنتی از قیمت های پایین تعرفه ها گلایه دارند، رگولاتوری اعتقاد دارد تعرفه خدمات اینترنت موضوعی كارشناسی است و این شركت ها باید علل و مستندات خویش را برای افزایش تعرفه خدمات به رگولاتوری ارائه نمایند تا بررسی شود.
به گزارش وبی كارت به نقل از ایسنا، شركت های عرضه دهنده اینترنت ثابت معتقدند این روزها گرفتار مشكلات مالی شدند و وضعیت مطلوبی ندارند. حتی بعضی از شركت های FCP بازار را به اپراتورهای موبایلی واگذار كردند و می گویند پایین بودن تعرفه اینترنت در اپراتورهای موبایلی، سبب شده تمایل افراد به استفاده از اینترنت موبایل به جای اینترنت ثابت باشد و درنتیجه این شركت ها در حال از دست دادن مشتركانشان هستند.
از طرفی گرچه قیمت كالاهای مصرفی یا خدمات عرضه شده به كاربران با افزایش روبرو بوده و شاید یكی از معدود مواردی كه در این سال ها علیرغم افرایش نرخ ارز، متناسب با آن رشد نكرده، خدمات اینترنتی شركت هاست؛ موضوعی كه هرچند حالا هم خوشایند كاربران اینترنتی نیست، اما FCPها می گویند با سوق دادن كاربران به استفاده از اینترنت همراه، اینترنت ثابت را گرفتار مشكل كرده و به اعتقاد كارشناسان، در دراز مدت برای توسعه ارتباطی دردسرساز خواهد شد.
اینترنت ارزان است، اما گران نمی شود
این در حالی است حسین فلاح جوشقانی - رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی - علیرغم ابراز امیدواری درباره ی گران نشدن قیمت اینترنت، در واكنش به گلایه همیشگی كاربران اینترنت درباره ی قیمت اینترنت در ایران در مقایسه با مقیاس جهانی، می گوید: در مقیاس های جهانی ایران ارزان ترین قیمت اینترنت را دارد. ازاین رو قیمت اینترنت ایران، ارزان تر از میانگین جهانی هم در حوزه اینترنت ثابت و هم در حوزه اینترنت موبایل است.
البته یكی از مشكلاتی كه باعث نبود توازن بین تصور كاربران از قیمت اینترنت و ادعای عرضه دهندگان خدمات اینترنتی می شود، این است كه مردم بر مبنای درآمد و وضعیت اقتصادی خودشان معتقدند كه قیمت اینترنت در ایران گران است، در مقابل اپراتورها با عنایت به هزینه های بالای سرمایه گذاری و نگهداری معتقدند كه قیمت اینترنت در ایران ارزان است.
هرچند در حالیكه قیمت سایر اقلام مصرفی در سال های گذشته با افزایش روبرو بوده، تعرفه های ارتباطی با كاهش مواجه می باشد. از طرفی محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- اعتقاد دارد در تلاطم اقتصادی نباید صرفاً هزینه را از جیب مردم برداشت و هزینه خدمات ICT باید متناسب با جیب مردم باشد و از سوی دیگر رئیس سازمان تنظیم مقررات رادیویی می گوید تمام تلاش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، بعنوان رگولاتوری یا مقررات گذار، این است كه قیمت های عرضه خدمات اینترنت توسط اپراتورها از آنچه حالا عرضه می شود، بالاتر نرود.
افزایش تعرفه خدمات اینترنتی باید بررسی شود
اما اخیراً حسین فلاح جوشقانی -رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی- با اشاره به اظهارات بعضی از شركت های ارائه دهنده خدمات اینترنت ثابت درباره ضرورت افزایش قیمت اینترنت اظهار داشت: مبحث افزایش تعرفه خدمات اینترنت باید از ابعاد مختلف بررسی شود و شركت های ارائه دهنده این خدمات به جای طرح مبحث در رسانه ها علل و مستندات خویش را به رگولاتوری ارائه نمایند تا بررسی شود.
بر این اساس در صورت عرضه علل و مستندات محكم و كارشناسی شده، این مورد در سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی بررسی شده و اساسا در تصمیم گیری كمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مؤثر خواهد بود. به این معنا كه هرچند به نظر می آید شركت های اینترنتی از تعرفه هایی كه علیرغم افزایش نرخ ارز در یك سال قبل كه تفاوت چندانی نداشته، رضایت ندارند و از سویی خواستار افزایش قیمت اینترنت در اپراتورهای سیار برای همسان سازی قیمت ها در اپراتورهای ثابت و از سوی دیگر متعادل سازی قیمت خدمات عرضه شده با عنایت به نوسان نرخ ارز هستند، اما رگولاتوری اعتقاد دارد این تغییر قیمت باید به صورت كارشناسی بررسی شود و اپراتورها را دعوت به عرضه مستندات برای این درخواست می كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب