دو خدمت فضایی برای مدیریت بحران سیل؛
استقرار بالن مدیریت بحران پژوهشگاه فضایی در لرستان، استفاده از تصاویر داخلی در مدیریت سیل اخیر
وبی كارت: رئیس پژوهشگاه فضایی ایران از نمایش دو خدمت فضایی در مدیریت بحران سیل اخیر آگاهی داد و اظهار داشت: به دنبال وقوع سیل اخیر با استفاده از تصاویر راداری نسبت به تهیه نقشه های سیل اقدام كردیم كه این تصاویر در اختیار مسئولان عالی رتبه كشور قرار گرفت.
دكتر حسین صمیمی در گفت و گو با ایسنا، پژوهشگاه فضایی را یك پژوهشگاه عملیاتی توصیف كرد و اضافه كرد: بر این اساس هیچ پروژه ای در این پژوهشگاه اجرایی نمی گردد، مگر آنكه منجر به یك محصول كاربردی شود و یا خدمتی كه دارای مشتری باشد.
وی مركز تحقیقات فضایی و مركز سنجش از دور وابسته به این مركز را همچون بخش های نمایش دهنده خدمات فضایی پژوهشگاه فضایی دانست و افزود: از چند ماه قبل تعاملات گسترده ای را با بعضی از نهادها همچون سازمان برنامه و بودجه آغاز كردیم و در این همكاری طرح "آمایش سرزمینی" را اجرایی كردیم.
صمیمی با تاكید بر اینكه سوژه آمایش سرزمینی مدتی است كه در كشور مطرح است، ولی تابحال نهایی نشده است، اظهار نمود: خوشبختانه طی بازدیدی كه دكتر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه از پژوهشگاه داشت و تعاملاتی كه كارشناسان این سازمان در پژوهشگاه انجام دادند، توانستیم تفاهم نامه ای با این سازمان برای انجام آمایش سرزمین و مشخص كردن كاربری اراضی منعقد نماییم.
وی با تاكید بر اینكه این تفاهم نامه هم اكنون به صورت پایلوت آمایش سرزمینی در ۴ استان "اصفهان"، "تهران"، "چهار محال و بختیاری" و "خوزستان"در حال اجرا است، اشاره كرد: اجرای مفاد این تفاهم نامه یكی از اقدامات بسیار خوبی است كه اگر به سرانجام برسد، دستاوردهای مؤثری را به دنبال خواهد داشت.
توسعه فناوری فضایی در بخش كشاورزی
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران همین طور از همكاری پژوهشگاه فضایی با وزارت جهاد كشاورزی آگاهی داد و اظهار داشت: این همكاری در حوزه پایش محصولات كشاورزی صورت گرفته است و در گام نخست نسبت به پایش كشت برنج در كشور اقدام شد كه گزارش های مربوط به آن تهیه و برای مقامات عالی رتبه كشور ارسال شد.
وی با تاكید بر اینكه این گزارش ها در تصمیم گیری ها بسیار مؤثر است، تصریح كرد: برمبنای بخشنامه دولت كشت برنج به جز استان های "مازندران" و "گیلان" ممنوع می باشد. اما بررسی های ما نشان داد كه حجم زیادی از كشت برنج در استان های "فارس"، "اصفهان" و "چهار محال و بختیاری" باز صورت می گیرد و اندك آبی كه در این استان ها وجود دارد، برای كشت برنج صرف می شود. این اقدام نشان داد كه فناوری "سنجش از دور" راه خودرا در این زمینه باز كرده است.
باز شدن پای فناوری فضایی در مدیریت بحران
صمیمی با اشاره به اقدامات پژوهشگاه فضایی در زمینه توسعه فناوری های فضایی در مدیریت بحران ها، اشاره كرد: یكی دیگر از اموری كه در برنامه آمایش سرزمینی پژوهشگاه مورد توجه قرار گرفت، امر مدیریت بحران خصوصاً در وقایع اخیر است.
وی با تاكید بر اینكه مدیریت بحران بدون تكیه بر داده ها و اطلاعات صورت نمی گیرد، اظهار نمود: برای مدیریت بحران نیاز است اطلاعات و داده های به روزی در اختیار باشد و این داده ها و اطلاعات باز بهتر است از داده های فضایی به دست آید و سپس وقوع سیل در استان های كشور، ما در مركز تحقیقات فضایی پژوهشگاه به صورت خودجوش تیم سنجش از دوری را تشكیل و در روزهای تعطیلات نوروزی تصاویر ماهواره ای مربوط به سیل اخیر را مورد رصد قرار دادیم.
تهیه نقشه های مخاطرات
رئیس پژوهشگاه فضایی با اشاره به تهیه نقشه سیلاب های اخیر در این پژوهشگاه، توضیح داد: دو نوع "سنجنده" " اپتیكی" و "راداری" در این زمینه موجود است. سنجنده های اپتیكی نسبت به شرایط جوی بسیار حساس هستند، به شكلی كه اگر هوا ابری باشد، تصاویر خوبی را نمایش نمی دهند؛ اما سنجنده های "راداری" مستقل از شرایط جوی هستند و در شرایط جوی نامساعد باز تصاویر مناسبی را نمایش خواهند داد.
صمیمی با اشاره به اینكه تصاویر تهیه شده از سیل اخیر مبتنی بر سنجنده های راداری بوده است، افزود: تصاویر به دست آمده از سیل اخیر در مركز تحقیقات فضایی این پژوهشگاه با دقت مورد رصد و تحلیل گرفت و گزارشات بسیار خوبی را از روند گسترش سیل در كشور و میزان پهنه ها و ریسك تشدید سیل بر اثر ذوب شدن برف ها تهیه كردیم و در اختیار ستاد مدیریت بحران استان گلستان قرار دادیم كه بسیار مورد توجه قرار گرفت، ضمن آنكه مدیریت آبفای استان گلستان باز ارتباطات مستقیمی با ما برقرار كرد تا گزارش های این مركز را دریافت كند.
صمیمی در ادامه اشاره كرد: تمركز ما در مركز تحقیقات فضایی در واقعه سیل بیشتر بر استان "گلستان" متمركز بود، اما در "پلدختر" و "خوزستان" باز فعالیت های موردی انجام دادیم و حتی تصاویر راداری مفیدی برای شهر اهواز تهیه كردیم كه امروز در اختیار مسؤولان در استان های مربوط قرار می گیرد.
استفاده از بالن برای برقراری ارتباطات اینترنتی در استان های سیل زده
وی از اقدامات این پژوهشگاه برای ایجاد ارتباطات اینترنتی در مناطق سیل زده آگاهی داد و اضافه كرد: در كنار فعالیت های سنجش از دور مركز تحقیقات فضایی، در روز ۱۳ فرودین به دستور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بالن "مدیریت بحران" را به استان لرستان اعزام كردیم. با وجود اینكه ما بعنوان یك سازمان آماده باش برای حل این مساله نبودیم، اما با عنایت به عملیاتی بودن فعالیت های پژوهشگاه، سه تریلی مجهز به ابزارهای ارتباطی به پلدختر اعزام شد و خوشبختانه سرویس دهی بالن از دو روز گذشته شروع شده است.
بالن مدیریت بحران پژوهشگاه فضایی در آسمان شهر سیل زده پلدختر
صمیمی با اشاره به اینكه این بالن قادر می باشد محموله ۵۰ كیلوگرمی را حمل كند، اضافه كرد: این بالن می تواند اینترنت منطقه را تأمین كند و خوشبختانه این اقدام باز یكی از برگ های زرین كارنامه كاری پژوهشگاه به شمار می آید، اما هنوز جای كار بسیاری وجود دارد.
وی تجهیز استان های كشور به یك بالن "مدیریت بحران" را از برنامه های اصلی این پژوهشگاه ذكر و اشاره كرد: این طور نباشد كه بالنی از تهران به مركز استان اعزام شود، اما هنوز این برنامه اجرایی نشده است.
به گفته صمیمی، پژوهشگاه فضایی ایران در بحران سیل اخیر دو خدمت "برنامه سنجش از دور" و "بالن مدیریت بحران" را به منظور تأمین ارتباطات اینترنتی نمایش كرده است.
به گزارش وبی كارت به نقل از ایسنا، بالن های ارتباطی پژوهشگاه فضایی كه تابحال برای ایجاد ارتباطات در اربعین به كار گرفته می شد، این دفعه به منظور مدیریت بحران در مناطق سیل زده به كار گرفته شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب